A Hara a polaritás elsimítója  
 


A duális világunk két alapvető minősége Menny és Pokol (Föld) mindig a maguk értékei felé vonzzák az embert, és érvényesülésüktől függ a tér-idő fogságában élő ember szenvedése vagy boldogsága. A Menny a szellemi, az ideák világával való végső egyesülést támogatja.
A Földi erők a siker, pénz, hatalom, hosszú élet vágyát gerjesztik. E két pólus, folyamatos feszültséget kelt. Feladat e két antagonisztikus erő megfelelő integrálása és kiegyensúlyozása életünkben.
Ebben segít és mutatja az irányt a tökéletes egyensúly felé a Hara. A dualitás így harmóniává simulhat. Ezért fontos a harából élni és figyelni a harára.

Jelentése vitális kultúra, vagy az életerő központja.
A Hara a súlypontot jelenti. A testi, lelki ( mentális, érzelmi), spirituális egyensúly középpontja.
Az élet minden területe kapcsolatban van a Harával, így mindenféle tevékenység fejleszti vagy gátolja a Harát.
A Hara a személyiség központja, spirituális gyökere. Ezen keresztül áramlik az univerzális energia.
A Hara a vitális központ így az egészség, életerő (chi, vagy Ki) az állóképesség fókuszpontja.
Aki a harából él, laza, tudatos, egységben lévő.
A Hara helye a 3. és 2. csakra között a köldök és szeméremcsont között van.
A testünk súlypontjaként hat a biztonságérzetünkre, a stabilitásunkra, bátorságunkra és kitartásunkra.
A Hara a második agyunk a bél-agy magasságában, (amely az autonóm idegrendszer egyik főközpontjaként ismert) helyezkedik el, befolyásolva minden nem akaratlagos mozgást, működést.
A légzésünk mélysége, intenzitása fejleszti a haránkat, ezzel magabiztosabbak, természetesebb, lazábbak leszünk. A szeszélyes, ingerlékeny, bizonytalan, ideges emberek harája gyenge.

A lélegzettel magát a chit (ki) vesszük fel, ami a szív energiáját serkenti, szabályozza.
A szabályozatlan szív meridián érzelmileg instabillá, önbizalom hiányossá, betegségekre fogékonnyá tesz. A felületes légzéssel kiegyensúlyozatlanná leszünk, kiborulunk.
Például a hasat be mellet ki tartás a katonai vigyázzállásnál hibás, gyengíti a harát, légzés felületessé válik, súlypont feljebb helyeződik, bizonytalanság érzést kelt a katonában.

Erős Hara erőssé, céltudatossá tesz minket. A Harát a keleti tudatosan fejleszti.
A keleti ember a harából fűrészel, lent maga felé húzza a fűrészt, ez sokkal hatékonyabbá teszi a mozgást. A nyugati ember vállból tolja, nyomja lefelé a fűrészt, így hamarább elfárad.
A hosszú lábú emberek harája (súlypontjuk) magasan van, ezért gyengébb, labilisabb az idegrendszerük.

Mindenki nagyon sebezhető a haráján, Mérjük fel a másik ember karakterét, szellemét (energia testét), belső természetének hajlamait, mert ezek megmutatkoznak az illető küllemében, gesztusaiban, testtartásaiban. Mindenki védi haráját ösztönösen, mert ez az életerő forrása. Sokan jelentős zsírpárnával védekeznek, vagy testtartással, kéztartással hárítanak mások felé, hogy védjék ezt a létfontosságú központjukat.
A Harát erősíthetjük, légző gyakorlattal, meditációval, testgyakorlattal, és étkezéssel.