A grafológiai elemzéshez szükséges  
 


A grafológiai elemzéshez szükséges egy kitöltött és aláírt nyilatkozat, melyben a kézírás tulajdonosa hozzájárul kézírásának elemzéséhez, szakvélemény készítéséhez.

Az elemzéshez szükséges megadni az író személy bizonyos adatait (nem, kor, hol és mikor tanult meg írni, iskolai végzettsége, foglalkozása, bal/jobb kezessége).

Írásmintának szükséges legalább egy darab A/4 méretű, egyoldalas, saját kézzel írt kézírás, egy eredeti (nem fénymásolt, nem faxolt, nem szkennelt) írás, mely lehetőség szerint nyugodt körülmények között, ülő helyzetben, megfelelő alátéten, lehetőség szerint golyóstollal vagy töltőtollal készüljön. Lehetőleg spontán kézírás legyen, ne próbáljon meg "szebben írni", mint ahogyan egyébként szokott!

A kézírás ún. levélformátum legyen, megszólítással, tetszőleges tartalmú szöveggel, lehetőleg egy oldal terjedelemben, teljes névaláírással a megszokott módon. Az írásnak lehetőleg egybefüggő, folyamatos szövegnek kell lennie, úgy, hogy lehetőleg a kézírást adó személy saját gondolatait tartalmazza. (Ne legyen vers, bevásárlócédula, vagy recept) Amennyiben a vizsgálandó személy nem tud, vagy nem akar saját gondolatokat közölni, a szöveg lehet másolt is.

A szöveg alá minden esetben szükséges a személy aláírása is.

Az írásmintát ne hajtsuk össze!

Az írásminta készítés lehetséges a grafológus személyes útmutatásai alapján vagy a helyszínen az alábbiak figyelembe vételével.

  • asztal mellett, kényelmes ülésmagasságot és testhelyzetet biztosító székben ülve írjon
  • fontos a megfelelő világítás és hőmérséklet
  • kedve szerinti íróeszközt és papírt válasszon (de lehetőleg A/4-es méretű lapot)
  • tegyen 4db A4 lapot az írófelület alá, hogy biztosítva legyen a megfelelő puhaságú alátét